Συχνες ερωτησεις για την Αποκολληση

Τι ειναι η αποκολληση του υαλοειδους;

Η κοιλότητα του βολβού του ματιού μας είναι γεμάτη από ένα διαυγές και παχύρευστο υγρό, σαν ζελέ, που ονομάζεται υαλώδες υγρό. Το υγρό αυτό είναι σε επαφή, σχεδόν κολλημένο, με το εσωτερικό τοίχωμα του βολβού, και πιο συγκεκριμένα με τον “αραχνοΰφαντο” χιτώνα, τον γεμάτο αγγεία, νεύρα και οπτικά κύτταρα, που το καλύπτει σαν εσωτερική “ταπετσαρία”, δηλ. τον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Με την πάροδο της ηλικίας, (στους μύωπες νωρίτερα) ή μετά από εγχείρηση καταρράκτη, ο ζελές αυτός αρχίζει να “κόβει” (όπως το γάλα ή η κρέμα), να ρευστοποιείται , να συρρικνώνεται και να ξεκολλάει από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Η καλοήθης , σχεδόν φυσιολογική αυτή εξέλιξη , είναι γνωστή σαν αποκόλληση του υαλώδους υγρού και είναι τις περισσότερες φορές ακίνδυνη.

Διαβάστε περισσότερα »

Τι ειναι ρωγμη;

Κάποιες φορές, καθώς ο ζελές ξεκολλάει, σε κάποια σημεία που είναι πιο γερά κολλημένος με τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, προκαλεί έντονες έλξεις ή σκισίματα στον αμφιβληστροειδή που τα ονομάζουμε ρωγμές.

Διαβάστε περισσότερα »

Τι ειναι η αποκολληση του αμφιβληστροειδη;

Αν υπάρχει ρωγμή και παραμείνει χωρίς θεραπεία, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να περάσει μέσα απ’ αυτή ρευστοποιημένο υαλώδες υγρό, το οποίο θα αρχίσει να ξεκολλάει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα από τα τοιχώματα του βολβού με τελικό αποτέλεσμα την αποκόλληση του αμφιβληστροειδή.

Διαβάστε περισσότερα »

Ποια ειναι τα συμπτωματα;

Τα συμπτώματά της αποκόλλησης του υαλοειδούς είναι συνήθως σκιές που εμφανίζονται ξαφνικά να αιωρούνται στο οπτικό μας πεδίο και που άλλες φορές μοιάζουν με μυγάκια (μυϊοψίες), άλλες φορές με κλωστές, άλλες φορές σαν ιστός αράχνης κ.λ.π. και/ή στιγμιαίες λάμψεις (φωταψίες), όπως ένας ηλεκτρικός σπινθήρας ή μια αστραπή. Στην αποκόλληση του αμφιβληστροειδή, εκτός από τα προηγούμενα, μπορεί να έχουμε την αίσθηση μιας “κουρτίνας” ή ενός “πέπλου” που καλύπτει μέρος ή ολόκληρο το οπτικό μας πεδίο.

Διαβάστε περισσότερα »

Ποιες ειναι οι θεραπειες;

Μπορεί να χρειαστεί laser ή ακόμα και χειρουργική επέμβαση, όταν υπάρχει ρωγμή ή αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.

Διαβάστε περισσότερα »