Συχνες ερωτησεις για τις Διαθλαστικες παθησεις
Τι ειναι η μυωπια;
Η μυωπία είναι μία πολύ συχνή διαθλαστική ανωμαλία που παρατηρείται στο 25% του γενικού πληθυσμού. Στην μυωπία, οι φωτεινές ακτίνες από το εξωτερικό περιβάλλον, επομένως και τα είδωλα των διαφόρων αντικειμένων, δεν εστιάζονται στο πίσω μέρος του ματιού μας, δηλ. στον αμφιβληστροειδή, όπως συμβαίνει στα φυσιολογικά εμμετρωπικά μάτια, αλλά μπροστά από αυτόν, με αποτέλεσμα να μην βλέπουμε καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά. Αυτό οφείλεται, είτε στο μεγάλο μέγεθος του βολβού (αξονική μυωπία), είτε στην αυξημένη διαθλαστική δύναμη του εμπρός μέρους του ματιού δηλ. του κερατοειδή ή του φακού του ματιού που βρίσκεται πίσω από την κόρη (διαθλαστική μυωπία).
Τι ειναι η υπερμετρωπια;
Η υπερμετρωπία είναι μια συχνή διαθλαστική ανωμαλία, όπου οι φωτεινές ακτίνες από το εξωτερικό περιβάλλον εστιάζονται πίσω από τον αμφιβληστροειδή του ματιού, με αποτέλεσμα να κουράζονται εύκολα τα μάτια ή να μη βλέπουμε πολύ καθαρά κοντά ή και μακριά, ανάλογα με το βαθμό της υπερμετρωπίας και την ηλικία. Αυτό οφείλεται είτε στο μικρό μέγεθος του βολβού (αξονική υπερμετρωπία), είτε στην μειωμένη διαθλαστική δύναμη του κερατοειδή ή τού φακού (διαθλαστική υπερμετρωπία).
Τι ειναι o αστιγματισμος;
Ο αστιγματισμός είναι η διαθλαστική ανωμαλία η οποία προκαλεί παραμορφώσεις στο σχήμα των αντικειμένων που εστιάζονται στον αμφιβληστροειδή του ματιού, λόγω σχηματισμού δύο ειδώλων, καθέτων μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να βλέπουμε π.χ. την τελεία σαν γραμμή, να μπερδεύουμε γράμματα ή αριθμούς π.χ. το Ο με το Θ, το Ε με το Ξ ,το Α με το Δ, το 6 με το 8, το 4 με το 7 κ.λ.π. Αυτό οφείλεται συνήθως στην διαφορετική καμπυλότητα των μεσημβρινών του κερατοειδούς, δηλ. του εμπρός μέρους του ματιού, το οποίο αντί για σχήμα σφαιρικό έχει σχήμα οβάλ (σαν αυγό). Αν η εστίαση των δύο ειδώλων είναι μπροστά από τον αμφιβληστροειδή, ο αστιγματισμός είναι μυωπικός , αν είναι πίσω είναι υπερμετρωπικός, μπορεί όμως να είναι και μικτός. Ο αστιγματισμός συνήθως συνυπάρχει με μυωπία ή υπερμετρωπία.
Τι ειναι η πρεσβυωπια;
Η πρεσβυωπία είναι η δυσκολία να βλέπει κανείς καθαρά τα κοντινά αντικείμενα ενώ βλέπει καλά τα μακρινά. Η δυσκολία αυτή είναι εντονότερη στο διάβασμα, ιδιαίτερα όταν υπάρχει χαμηλός φωτισμός. Οφείλεται στην αδυναμία του φακού να κάνει προσαρμογή και να εστιάσει κοντά, λόγω ηλικίας.Πρόκειται για μία πάθηση που παρουσιάζεται σε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το φύλο τους και ανεξάρτητα από το αν ήδη πάσχουν από άλλες διαθλαστικές ανωμαλίες όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός.
Τι ειναι οι διαθλαστικες επεμβασεις;
Είναι οι επεμβάσεις, που με τη βοήθεια των λέιζερ ή χειρουργικά, διορθώνουμε τις διαθλαστικές ανωμαλίες (παθήσεις) του οφθαλμού, δηλ. τη μυωπία, την υπερμετρωπία και τον αστιγματισμό αλλά και την πρεσβυωπία.
Ποιες διαθλαστικες επεμβασεις γινονται με laser;
Η Lasik και η PRK (και οι παραλλαγές της Lasek και Epilasik).
Ποιες διαθλαστικες επεμβασεις γινονται χειρουργικα;
Η ακτινωτή κερατοτομή, η ένθεση ενδοφακών με ή χωρίς αφαίρεση του φυσικού φακού του ματιού, οι ενδοκερατικοί δακτύλιοι και οι ενδοκερατικοί φακοί.
Ποιες ειναι οι νεωτερες εξελιξεις στη διαθλαστικη χειρουργικη με laser;
Οι laser κερατόμοι, όπου ο κρημνός (flap) στην επέμβαση lasik δεν γίνεται με μηχανικό κερατόμο (λεπίδα), αλλά με ειδικό laser (femtosecond), επιτυγχάνοντας έτσι μέγιστη ακρίβεια στο πάχος και το σχήμα του κρημνού, πιο ομαλές τομές, ταχύτερη επούλωση και μηδενικές επιπλοκές.
Οι Wavefront guided και οι topo guided επεμβάσεις, όπου η σμίλευση του κερατοειδή γίνεται απόλυτα εξατομικευμένα, λαμβάνοντας υπ ‘ όψιν όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε οφθαλμού.
Οι πολυεστιακές κερατοσμιλεύσεις, όπου το laser δημιουργεί ένα είδος πολυεστιακού φακού στην επιφάνεια του κερατοειδή για τη διόρθωση και της πρεσβυωπίας (presbylasik).
Διορθωνεται η πρεσβυωπια;
Yπάρχουν καινούριες μέθοδοι με λέιζερ (presby-lasik), ραδιοσυχνότητες (θερμοκερατοπλαστική) και χειρουργικές, όπως η ένθεση πολυεστιακών ή προσαρμοστικών ενδοφακών εντός του οφθαλμού στη θέση του φυσικού φακού ο οποίος αφαιρείται ή η ένθεση φακού εντός του κερατοειδή (ενδοκερατικοί φακοί). Είναι πολλά υποσχόμενες μέθοδοι, οι οποίες ήδη εφαρμόζονται και συνεχώς εξελίσσονται.
Τι ειναι το monovision;
Ένας έμμεσος, απλός και παλιός τρόπος για την “λύση” του προβλήματος της πρεσβυωπίας, είναι το σύστημα MONOVISION. Με τη μέθοδο αυτή, χειρουργικά ή με λέιζερ ή ακόμα και με φακό επαφής, o ένας οφθαλμός γίνεται ελαφρά μυωπικός , ενώ ο άλλος γίνεται εμμετρωπικός. Με αυτό το τρόπο, με το ένα μάτι (το μυωπικό) βλέπουμε κοντά, ενώ με το άλλο (το εμμετρωπικό) βλέπουμε μακριά.
Ποια ειναι η καταλληλοτερη ηλικια για laser;
Ο πλέον κατάλληλος χρόνος για επέμβαση, εκτός ειδικών περιπτώσεων, είναι μετά το 18ο έτος της ηλικίας και εφόσον η διαθλαστική ανωμαλία έχει παραμείνει σταθερή για δύο χρόνια. Δεν υπάρχει ανώτερο όριο ηλικίας αν και σε ηλικίες άνω των 60 ετών, άλλες χειρουργικές μέθοδοι είναι ίσως καταλληλότερες.
Υπαρχουν αντενδειξεις στην εφαρμογη των laser;
Αντενδείξεις για διαθλαστική χειρουργική με laser αποτελούν παθήσεις όπως ο κερατόκωνος, το ανεξέλεγκτο γλαύκωμα, η σοβαρή ξηροφθαλμία, οι σοβαρές παθήσεις του αμφιβληστροειδή, το ιστορικό οφθαλμικού έρπητα, ο σακχαρώδης διαβήτης και τα νοσήματα του κολλαγόνου (π.χ. Σαρκοείδωση, Ερυθηματώδης Λύκος κ.ά.). Eπίσης πολύ λεπτός κερατοειδής ή κερατοειδής με πολύ μικρή ή πολύ μεγάλη καμπυλότητα μπορεί να αποτελέσει αντένδειξη.
Ποιοι ειναι οι κινδυνοι;
Επιπλοκές, όπως σε κάθε είδους επέμβαση, θεωρητικά υπάρχουν , αλλά πρακτικά είναι ελάχιστες (κάτω του 4%) και αντιμετωπίζονται με συμπληρωματικές μικροεπεμβάσεις, όμως ο πλήρης και σωστός προεγχειρητικός έλεγχος θα αποτρέψει κάθε πιθανό κίνδυνο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι κίνδυνοι από τη χρήση φακών επαφής είναι πολύ περισσότεροι και σοβαρότεροι.
Ποια τα χαρακτηριστικά μιας επεμβασης με laser;
Ο χρόνος της επέμβασης και για τα δύο μάτια δεν ξεπερνά τα 20’ , είναι ανώδυνη, γίνεται με τοπική νάρκωση(σταγόνες) και αμέσως μετά επιστρέφετε σπίτι σας έχοντας ανοιχτά τα μάτια.
Τι να προσεχει κανεις μετα απο το laser;
Τη πρώτη μέρα δεν θα πρέπει να τρίψετε καθόλου τα μάτια σας και καλό θα είναι να αποφύγετε χώρους με έντονο φως και πολύ καπνό ή σκόνη. Νερό ή σαπούνι δεν θα πρέπει να μπει στα μάτια για 4-5 ημέρες, ούτε να κάνετε μπάνιο στη θάλασσα ή σε πισίνα για 3-4 εβδομάδες. Το διάβασμα, ο υπολογιστής και η τηλεόραση επιτρέπονται, θα πρέπει όμως να χρησιμοποιείτε το πρώτο καιρό πιο συχνά τα τεχνητά δάκρυα. Τα βάρη και το σκύψιμο δεν απαγορεύονται, αν και καλό είναι κάθε υψηλός μύωπας, έχει δεν έχει κάνει laser, να αποφεύγει την πολύ έντονη σωματική προσπάθεια. Τέλος, τις πρώτες εβδομάδες θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί και να αποφύγετε κάθε είδους κτυπήματα ή τραυματισμούς στα μάτια.