Greek English

Οφθαλμολογικά Νέα - Ανακοινώσεις

Μυοκιμίες Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, 2017

Θεραπεία της Μυωπίας με φάρμακα ;

Θα είναι πλέον ιστορία τα γυαλιά οράσεως σε λίγα χρόνια ;

BBC News Magazine

 

Από τον Tom Geoghegan

 

Επιστήμονες εντόπισαν ένα γονίδιο που προκαλεί μυωπία, μια ανακάλυψη που ανοίγει το δρόμο για τη πρόληψη μιάς από τις πιο διαδεδομένες διαταραχές των ματιών παγκόσμια! Θα μπορούσε λοιπόν κάτι τέτοιο να σημάνει το τέλος των γυαλιών; 
Ένα ζευγάρι γυαλιών πολλές φορές αποτελούσε την αιτία εμπαιγμού και ταπείνωσης του παιδιού που τα φορούσε στο σχολείο.
"Γυαλάκιας", "γκαβός", "κουκουβάγια" κ.ά. ήταν μερικά από τα ονόματα που ακούγονταν στα σχολικά προαύλια και σημάδευαν την παιδική ηλικία.

Η μυωπία, η οποία κάνει τα μακρινά αντικείμενα να φαίνονται θολά, αρχίζει συνήθως στην παιδική ηλικία. Ο αριθμός των μυώπων έχει αυξηθεί σημαντικά στο Ηνωμένο Βασίλειο - σήμερα πλήττει περίπου έναν στους τρεις βρετανούς ενήλικες. Όμως, μια επιστημονική ανακάλυψη που ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει αυτό τον αριθμό μέσα σε μια δεκαετία. 
Επιστήμονες που εδρεύεουν στο Λονδίνο, εντόπισαν ένα γονίδιο που προκαλεί μυωπία και πιστεύουν ότι  θα μπορούσαν στο μέλλον να παρασκευάσουν φάρμακα που θα  σταματούν  την ανώμαλη αυτή ανάπτυξη του ματιού. Σε περίπου 10 χρόνια, η μυωπία θα μπορεί ίσως να θεραπεύεται με οφθαλμικές σταγόνες, λέει ο δρ Κρις Hammond, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας στο King' s College του Λονδίνου. "Ξέρουμε, λέι ο δρ Hammond, εδώ και πολλά χρόνια ότι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη μυωπίας, είναι η κληρονομικότητα. 
Εάν ο ένας από τους γονείς σας  είναι μύωψ τότε έχετε ένα σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να γίνετε και σεις μύωπες, ενώ αν έχετε και τους δύο γονείς μύωπες, τότε θα έχετε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο. Ομως  μέχρι τώρα, δεν είχαμε εντοπίσει κανένα γονίδιο που να ευθύνεται για μιά τέτοια  προδιάθεση." 
Σε μια μελέτη 12 ετών, η οποία εξέτασε 4.000 διδύμους, οι ερευνητές του Τμήματος KCL της Twin Research προσδιόρισαν το γονίδιο RASGRF1 , σαν ένα που παραλλαγές του εντοπίστηκαν σε άτομα με μυωπία. Μια ξεχωριστή μελέτη στην Ολλανδία βρήκε ένα δεύτερο γονίδιο που επίσης έχει σχέση με τη μυωπία  και ο Δρ Χάμοντ πιστεύει πως υπάρχουν και άλλα.
"Αυτό που βρήκαμε δεν είναι το μοναδικό γονίδιο της μυωπίας που υπάρχει , αλλά είναι σίγουρα ένα σημαντικό βήμα στην πορεία για να καταλάβουμε πώς ένα μάτι γίνεται μυωπικό." 
Η μυωπία δημιουργείται επειδή ο βολβός του ματιού είναι μακρίτερος, μεγαλώνει δηλ. περισσότερο από το κανονικό, με αποτέλεσμα το φως να μην εστιάζει κανονικά. Τα περισσότερα παιδιά γεννιούνται υπερμετρωπικά, δηλ. με μήκος βολβού μικρότερο του φυσιολογικού ( μπορούν να δουν μακρινά αντικείμενα, αλλά όχι αυτά που είναι πολύ κοντά), το μάτι όμως συνεχίζει να μεγαλώνει μέχρι να φτάσει το σωστό μέγεθος. Στα παιδιά και τους εφήβους που αναπτύσσουν μυωπία,  ο βολβός συνεχίζει να αυξάνει σε μήκος πέρα απ' το κανονικό.
Ο δρ Χάμοντ πιστεύει  ότι οφθαλμικές σταγόνες ή ταμπλέτες που θα δίνονται σε παιδιά ή εφήβους θα μπορούν να μπλοκάρουν τα γενετικά μονοπάτια μέσα από τα οποία στέλνονται  μηνύματα για να συνεχίζει ο βολβός να αυξάνει, θα χρειαστούν  όμως αυστηρά τεστ γιά να αποκλήσουν πιθανές παρενέργειες. 
"Η σκέψη για ένα μέλλον χωρίς γυαλιά είναι συναρπαστική, και θα μπορούσε να ωφελήσει ορισμένες κοινωνίες περισσότερο από κάποιες άλλες. Αν και η μυωπία είναι γενετικά προκαθορισμένη, είναι πάρα πολύ πιθανό να επηρεάζεται και από το σύγχρονο τρόπο ζωής", λέει ο Δρ Χάμοντ. 
Πιστεύει ότι η μυωπία είναι πιο συχνή τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο από ότι παλιώτερα, λόγω του μεγαλίτερου χρόνου που καταναλώνουμε σε εσωτερικούς χώρους ή κοιτάζοντας σε οθόνες υπολογιστών.
"Ο σύγχρνος τρόπος ζωής, με την έλλειψη υπαίθριων δραστηριοτήτων αλλά και με τις συχνές κοντινές εργασίες  (διάβασμα, υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα κλπ. όπου το μάτι βρίσκεται σε διαρκή προσαρμογή για να εστιάζει κοντά), αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου. Έτσι, υπάρχει βεβαίως γεννετική προδιάθεση αλλά υπάρχει και μια σειρά από περιβαλλοντικά αίτια. Επομένως, αν ζούσαμε συνεχώς στην ύπαιθρο, κοιτάζοντας κυρίως σε μακρινά αντικείμενα, τότε πολύ λίγοι από εμάς θα ήταν μύωπες. Ζούμε επομένως στις μέρες μας σε ένα πιο μυωπικό περιβάλλον απ' ότι παλιώτερα. 
Γνωρίζουμε επίσης ότι  η μυωπία έχει σχέση με τα χρόνια φοίτησης στο σχολείο, το πανεπιστήμιο κλπ. και ότι μιά  μορφωμένη αστική κοινωνία ευνοεί την ανάπτυξη της μυωπίας, η οποία μάλιστα έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας στην Άπω Ανατολή." 
Στη Σιγκαπούρη γιά παράδειγμα, το 80% των ενηλίκων έχουν μυωπία και προφανώς οφείλεται στο εντατικό εκπαιδευτικό σύστημα που ισχύει στη χώρα αυτή. 
Μιά μελοντική θεραπεία της μυωπίας, συνεχίζει ο δρ Hammond, θα μπορούσε με επιτυχία να ξεπεράσει όλους τους προδιαθεσικούς γεννετικούς παράγοντες, όμως ποτέ δε θα μπορούσε να μας απαλλάξει τελείως από τα γυαλιά!
"Σίγουρα νομίζω ότι  ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται γυαλιά θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά. Ναι ! Αλλά νομίζω ότι θα υπάρξουν και μερικοί άνθρωποι που θα έχουν κάποια πιό ισχυρά γονίδια, οι οποίοι θα συνεχίσουν να είναι μύωπες . 
"Έτσι το να πω ότι θα εξαλείψουμε τελείως τα γυαλιά, θα είναι ίσως υπερβολή. Δεν πρόκειται ποτέ να εξαλείψουμε τη μυωπία από όλους, αλλά ελπίζουμε να έχουμε κάποια σημαντικά αποτελέσματα για την πλειοψηφία." 
Για πολλά χρόνια, τα άτομα με μυωπία είχαν σαν  εναλλακτική  λύση τα γυαλιά, τα οποία όμως σε κάποιες περιπτώσεις όπως ο αθλητισμός, δεν είναι καθόλου πρακτικά. Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία φοράνε φακούς επαφής και ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός κλίνουν προς την διορθωτική χειρουργική επέμβαση με laser.

 

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------

 

"ΦΩΣ" ΣΤΟ DNA ΤΗΣ ΜΥΩΠΙΑΣ

ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ  ΕΘΝΟΣ 14-9-2010

Από τη Μίνα Αγγελίνη

 

Φως στον γενετικό κώδικα της μυωπίας ρίχνει, για πρώτη φορά, η επιστημονική κοινότητα ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία φαρμάκων (σε μορφή σταγόνων ή χαπιών) που θα καταπολεμούν την πιο συχνή πάθηση των ματιών.

 

Η ανακάλυψη δύο γονιδίων (εντοπίστηκαν στο χρωμόσωμα 15) από δύο ανεξάρτητες επιστημονικές ομάδες -του King College του Λονδίνου και του πανεπιστημίου Ερασμος στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας- θεωρείται επαναστατική από τους επιστήμονες.

Η αποκρυπτογράφηση του DNA της οφθαλμολογικής αυτής διαταραχής θα βοηθήσει τους ερευνητές να παρασκευάσουν ένα φάρμακο που θα εμποδίζει την εμφάνιση ή την εξέλιξη της μυωπίας, απαλλάσσοντας εκατομμύρια ανθρώπους, σε όλο τον κόσμο, από την ταλαιπωρία των φακών επαφής, των γυαλιών και των διορθωτικών επεμβάσεων με λέιζερ, σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες «Γκάρντιαν» και «Ντέιλι Μέιλ».

 

Η μυωπία (η δυσκολία εστίασης σε μακρινά αντικείμενα) είναι η πιο κοινή οφθαλμολογική διαταραχή στον κόσμο, παρ’ όλ’ αυτά οι ερευνητές γνωρίζουν ελάχιστα για το γονιδιακό υπόβαθρό της, αν και το 80% των περιπτώσεων εκτιμάται ότι οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες.

 

Συνήθως αρχίζει στην παιδική ηλικία και σε μερικές περιπτώσεις παρουσιάζει ταχεία επιδείνωση.

 

Εκτός από τα γενετικά αίτια, για την εμφάνιση της μυωπίας ευθύνονται και ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η έλλειψη υπαίθριας δραστηριότητας ή η συνεχής ενασχόληση με κοντινά αντικείμενα (όπως η ανάγνωση βιβλίου ή η χρήση οθόνης σε υπολογιστή).

 

Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι άνθρωποι με πολλούς βαθμούς μυωπία (ποσοστό 2-3%), αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο απώλειας της όρασής τους, καθώς, κάποια στιγμή, ο αμφιβληστροειδής φακός μπορεί να ξεκολλήσει τελείως από το πίσω μέρος του ματιού τους ή μπορεί να προκληθεί πρόωρο γλαύκωμα.

 

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και αρκετά χρόνια ότι η μυωπία έχει γενετική αιτία καθώς ο σημαντικότερος παράγοντας για την εκδήλωσή της σ’ ένα παιδί είναι αν πάσχει από αυτήν ένας γονέας.

 

Στο «μικροσκόπιο»
Οπως αναφέρουν οι βρετανικές εφημερίδες «Γκάρντιαν» και «Ντέιλι Μέιλ», οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια King College και Ερασμος έβαλαν στο «μικροσκόπιο» το DNA 4 χιλιάδων Βρετανών διδύμων, καθώς και άλλων 13 χιλιάδων Βρετανών, Ολλανδών και Αυστραλών. Το γονίδιο που εντοπίστηκε από τους Βρετανούς επιστήμονες (RASGRF1), θεωρείται ότι παίζει ρόλο- κλειδί στην ανάπτυξη του ματιού μετά τη γέννηση, καθώς και στη μεταφορά των οπτικών ερεθισμάτων για επεξεργασία στον εγκέφαλο.

 

Το άλλο γονίδιο ανακαλύφθηκε από τους ερευνητές του πανεπιστημίου Ερασμος στην Ολλανδία.

 

Οι ερευνητές επισημαίνουν στην ιατρική επιθεώρηση «Nature Genetics» ότι μία μελλοντική γονιδιακή θεραπεία της μυωπίας θα ήταν ίσως ακατόρθωτη, επειδή θα έπρεπε πιθανόν να αντιμετωπίσει παράλληλα πολλά γονίδια σε λανθάνουσα κατάσταση.

 

 

 

-----------------------------------------------------------------

 

Σχόλιο (από τον Οφθαλμίατρο Γ. Νέο) :

 

Χωρίς αμφιβολία τα τελευταία χρόνια είμαστε μάρτυρες μιάς "επανάστασης" που γίνεται στους τομείς της Βιοχημείας,της Γενετικής και της Βιοτεχνολογίας. Στα πλαίσια αυτά είναι και η τελευταία ανακοίνωση για την ανακάλυψη ενός από τα γονίδια της μυωπίας. Για την αποφυγή όμως παρανοήσεων, πρώιμου ενθουσιασμού και ελπίδων, καλό θα είναι να λάβουμε υπ'όψιν και τα εξείς:

 

 

 

1. Η γονιδιακή θεραπεία γενικά είναι  ακόμα στα σπάργανα και θα περάσει πολυ καιρός μέχρι να αρχίσει να εφαρμόζεται ευρέως.

 

2. Το γονίδιο για τη μυωπία που ανακαλύφθηκε είναι ένα από τα πολλά που πιθανώς υπάρχουν στο γεννετικό μας κώδικα.

 

3. Εάν και όταν αρχίσει να εφαρμόζεται η θεραπεία, θα αφορά όχι όλα τα είδη της μυωπίας, αλλά μόνο την κληρονομούμενη.

 

4. Η θεραπεία θα είναι προληπτική και θα γίνεται πιθανώς στη διάρκεια της εμβρυικής, της βρεφικής ή της παιδικής ηλικίας, όταν θα υπάρχουν αρκετές πιθανότητες για κάποιο άτομο να αναπτύξει μυωπία ή για να σταματήσουν την εξέλιξη της . Επομένως οι ενήλικες μύωπες, με σταθεροποιημένη ήδη τη μυωπία τους, προφανώς δεν θα έχουν κανένα όφελος.

 

5. Οι θεραπείες αυτές δεν θα αρχίσουν  να εφαρμόζονται  νωρίτερα από μία 10ετία. Επομένως τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι ορατά μετά από 15-20 χρόνια, όταν τα πρώτα άτομα που θα έχουν υποβληθεί σ΄αυτές θα είναι ηλικίας  5, 10 ή 15 ετών, οπότε και θα μπορεί να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα τους.

 

Πέρα όμως από κάθε ενδοιασμό, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη σπουδαιότητα αυτής της ανακάλυψης και την πιθανή πυροδότηση σειράς παρεμφερών ανακαλύψεων που θα ακολουθήσει !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

« Επιστροφή στην σελίδα των οφθαλμολογικών νέων - ανακοινώσεων